Categories
Sport

Shyby jako test opravdové síly – jak zvýšit počet opakování

Shyby jsou perfektním cvikem pro rozvoj síly horní poloviny těla. Zapojují se rozličné svalové skupiny. Shyby mohou dobře posloužit také jako test obecné svalové vytrvalosti horních končetin. Perfektní je, že k jejich tréninku nepotřebujeme speciální vybavení. Samozřejmě můžeme nakoupit různé druhy hrazd, a to jak na domácí, tak i venkovní cvičení. Sortiment je opravdu bohatý od samorozpínacích hrazd do zárubní dveří, které se uchycují pouze roztažením závitů, přes hrazdy ukotvitelné do zdi až po samostojící konstrukce na zahradu či tělocvičny. Pravdou ale zůstává, že nám pohodlně postačí větev stromu, klepadlo na prádlo či dětská prolézačka.

dívka na prolejzačce

Technika cviku

Pohybový princip je jednoduchý. Z visu provedeme přítah k hrazdě až tak vysoko, abychom se jí dokázali dotknout hrudníkem. Pohyb zpět kontrolujeme. Nespouštějte se rychle dolů. Tím, že brzdíme tuto pasivní část, dosahujeme obrovského progresu! S nadsázkou se dá říct, že aktivně kontrolovaný pohyb směrem dolů je pro rozvoj síly a silové vytrvalosti mnohem důležitější, než samotná aktivní přítahová fáze!

Varianty cviku

Základní shyb provádíme úchopem nadhmatem zhruba v šíři ramen. S narůstající silou paží můžeme zapojit více zádové svalstvo; především svaly mezilopatkové (které mj. slouží k udržení správného postoje, resp. zamezují a kompenzují tzv. horní zkřížený syndrom). Toho dosáhneme postupným rozšiřováním úchopu;, čímž eliminujeme práci paží a maximalizujeme zátěž svalů zad. Krom oblasti mezi lopatkami tímto posilujeme i m. latissimus dorsi (široký sval zádový), jehož horní snopce tvoří populární křídla. Pokročilé varianty shybů pak zahrnují například v horní fázi „odraz dlaní“. Vrcholným cvikem na hrazdě je tzv. muscle up, při němž nekončíme shyb hrudníkem u hrazdy, ale v této fázi rychle přejdeme do vzporu.
cvičení na hrazdě

Zařazujte shyby na začátek každého tréninku. Zprvu je to náročné, ale zvyšujte počet opakování o 1-2 shyby týdně a můžete se těšit na rychlé zlepšení!