Categories

Kakaový prášek

Kakaový prášek nebo také zkráceně kakao se získává z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional a to jejich lisováním za studena. To se provádí především proto, aby nedošlo ke ztrátě důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů, které tento plod obsahuje. Tímto šetrným zpracováním si zároveň drť zachová svou skvělou chuť a vůni bobů.kakaová drť
Kromě již uvedených látek jmenujme další, které tato pochutina obsahuje. Patří mezi ně minerály (hořčík, síra, vápník, železo, zinek, měď, draslík, mangan), omega kyseliny nebo třeba flavonoidy, které jsou pro lidské zdraví velmi důležité.
Samotný kakaový prášek oplývá mnohými blahodárnými účinky. Uvolňuje svalstvo, rozšiřuje cévy a příznivě působí na nervový systém, podporuje pozitivní a jasnou mysl, má stimulující a povzbuzující účinky, působí jako antidepresivum, rychle doplní energii, jedná se o přírodní afrodisiakum, posiluje imunitu, působí jako silný antioxidant, je bohatý na hořčík a železo, pomáhá proti stárnutí, posiluje činnost mozku, pomáhá při redukci hmotnosti, při zvýšené horečce, anémii či srdečních problémech, snižuje cholesterol a udržuje krevní tlak v normálu. Svým složením je vhodný pro vegetariány, sportovce i vyznavače RAW stravy.tabulka čokolády
Kakao se používá především pro výrobu čokolády – ta opravdu kvalitní musí obsahovat alespoň 70 % této zdravé pochutiny. Domácnosti jej ale využijí spíše při vaření, pečení či pro přípravu lahodného nápoje zvaného horká čokoláda. Dále se hodí do zmrzliny, pudinků, koktejlů, čokoládových snacků a dalších chutných pamlsků.
Kakaový prášek má sám o sobě velmi aromatickou vůni. Pokud nevyluzuje žádné aroma, znamená to, že došlo k chybě při uskladnění. Správné skladování probíhá v neprodyšné, dobře uzavíratelné nádobě, která je uložena na suchém místě se stálou teplotou. Pokud nádoba nebude dobře těsnit, dojde ke znehodnocení, protože prášek velmi rychle absorbuje vlhkost, která poté vede k plísni.