Pod názvem káva si většina z nás představí horký nápoj z namletých plodů kávovníku. Lidé pijí kávu ze dvou hlavních důvodů, zaprvé protože jim chutná a zadruhé protože obsahuje kofein, který má povzbuzující účinky a zvyšuje krevní tlak. V Evropě se káva nejčastěji připravuje ze dvou odrůd, z robusty a arabiky. Robusta má menší zrnka, její chuť je více zemitá a silná a obsahuje dvakrát více kofeinu. Zásadní vliv na chuť kávy má doba její sklizně, technika zpracování kávových zrn, správné pražení i uchování.
káva s cukrem
· Čerstvě mletá káva
Pro přípravu opravdu dobré kávy je třeba využít kvalitní čerstvou mletou kávu. V České republice je velmi oblíbený tzv. „turek“, který se připraví slitím namleté kávy převařenou vodou. Odborníci na přípravu kávy tento postup příliš neschvalují, protože prudkým spařením se uvolní třísloviny, které způsobí nakyslou chuť kávy. Espresso si doma můžete připravit díky různým domácím kávovarům, které jsou na trhu. Některé z nich využívají k přípravě kávy kapsle s namletou kávou. Do jiných se pak používá klasická namletá káva, která se dá do páky a stlačí pěchovadlem.
káva v hrnku
· Instantní káva
Opravdoví milovníci kávy instantní kávu příliš neuznávají. Je pravda, že její kvalita může být značně rozdílná. Stačí se porozhlédnout v obchodě po cenách tohoto druhu kávy a sami zjistíte, že jsou v nich velké rozdíly. Instantní neboli rozpustná káva se vyrábí z vyluhovaných mletých pražených zrnek kávy, které se následně usuší. K sušení se využívají dvě základní metody, a to sušení mražením, které je časově i finančně nákladnější, a dále pak sušení sprayováním, které není sice tak náročné, ale dochází při něm k dosti značnému snížení kvality kávy.
káva a šuplík
· Bezkofeinová káva
V tomto případě se jedná o kávu, ze které byl odstraněn kofein. Je vhodná pro lidi s některými zdravotními obtížemi, případně pro kojící matky. Prodává se jak klasická mletá káva tak i rozpustná. Výrobci kávových kapslí mívají ve své nabídce rovněž bezkofeinové varianty. Při odstraňování kofeinu dochází podobně jako při výrobě instantní kávy k určitému snížení kvality kávy, což může mít vliv na chuť této kávy. S kofeinem jsou totiž odstraněny některé aromatické látky a oleje.